Skip to main content

Totaal Moluks start officieel met grootschalig taalproject

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 27. GEPOST IN NIEUWS

Museum Maluku is met trots een toegewijde samenwerkingspartner van Totaal Moluks en en deelt dan ook graag dat Totaal Moluks per oktober 2023 officieel van start gaat met een grootschalig taalproject Moluks-Maleis. Oprichter Jamie Schaduw wil met een app en nieuwe media op grote schaal content beschikbaar stellen voor iedereen die behoefte heeft aan meer verdieping en kennis via taal.

Totaal Moluks

Totaal Moluks is een organisatie die als doel heeft om Moluks-Maleis, Molukse streektalen en dialecten vast te leggen als immaterieel Moluks cultureel erfgoed. Onlangs heeft de organisatie twee subsidieaanvragen toegekend gekregen van het Cultuurloket DigitALL en Vfonds via de regeling ‘Houd je erfgoed in leven’. Dit maakt het mede mogelijk om het omvangrijke taalproject ‘Heling door de herbeleving van het Moluks-Maleis’ te realiseren. De resultaten van een onderzoek over Molukse taal en cultuur in de gemeenschap en experimenten op sociale media, zijn een belangrijk onderdeel geweest van de onderbouwing van het projectplan.

“Taal was voor mij de sleutel tot een compleet nieuw Moluks cultureel referentiekader”

Oprichter Jamie Schaduw reageert opgelucht: “Een nieuwe organisatie opzetten en een onderwerp als taal aanhalen, kun je niet doen zonder goede onderbouwing en samenwerkingen. Als tiener worstelde ik met mijn bi-culturele achtergrond, totdat ik voor een langere tijd bij mijn familie woonde op Ambon. Taal was voor mij de sleutel tot een compleet nieuw Moluks cultureel referentiekader. Een verrijking van mijn leven, zonder alle trauma’s en beladenheid van onze aankomstgeschiedenis hier in Nederland. Met een app en nieuwe media kunnen we straks op grote schaal content beschikbaar maken voor iedereen die behoefte heeft aan meer verdieping en kennis via taal.”

Samenwerkingspartners

Museum Maluku is een van de samenwerkingspartners voor het project. Henry Timisela, directeur van het museum, is enthousiast over het project: “Het belang van effectieve communicatie kan niet genoeg benadrukt worden, vooral als het gaat om het versterken van de band tussen de Molukse gemeenschappen hier in Nederland en onze broeders en zusters op de Molukken. Een vlotte communicatie legt de fundering voor wederzijds begrip en verbondenheid. Door middel van taal kunnen we bruggen bouwen en ons erfgoed met anderen delen, en dit project zal ons helpen die communicatie te versterken.”

Andere partners van het project zijn: podcast Molukse Takkie, online magazine MOZA en taalplatform Bahasa Basudara. Het project start in oktober en het doel is om na ongeveer 6 maanden live te gaan. De lancering zal plaatsvinden in samenwerking met Museum Maluku. Voor een impressie bekijk Totaal Moluks op Instagram en TikTok.

Molukkers in beeld & geluid, Museum Maluku, Beeld & Geluid Den Haag, Moluccan Archive, Den Haag

Molukkers in Beeld & Geluid


Van –20 naar 1 hoog, column, Huib Akihary, Hoofd collecties & conservator, Museum Maluku, stellingen, museumdepot

Collectie