Nu te zien: ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen

Ons Land - Dekolonisatie, generaties, verhalen, tentoonstelling

De semipermanente tentoonstelling ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen is nu te zien in Museum Sophiahof. De tentoonstelling is het tweede gezamenlijke project van het Moluks Historisch Museum, ofwel Museum Maluku, en het Indisch Herinneringscentrum die beiden in Museum Sophiahof gevestigd zijn.

Ons Land

Op dit moment wonen in Nederland circa twee miljoen mensen met een bijzondere band met het voormalige Nederlands-Indië. Zij of hun voorouders kwamen na het uitroepen van de Republik Indonesia naar Nederland. Het was de grootste migratiegolf ooit. Een deel van hen dacht dat hun verblijf hier tijdelijk zou zijn.

De tentoonstelling Ons Land gaat over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost en hoe die nog altijd doorwerkt. De stemmen van acht families vormen de kern van Ons Land. Deze persoonlijke, diverse maar voor velen herkenbare verhalen geven een beeld van de complexe postkoloniale geschiedenis, en hoe verschillend die beleefd werd en wordt. De unieke verhalen worden aangevuld met nog niet eerder vertoonde objecten, foto’s en intieme interviews.

Ons Land is niet neutraal, het verhaal is niet compleet en niet af. Het is een momentopname in een voortgaand proces van bewustwording.

DE MHM-COLLECTIE

De MHM-collectie die voorheen in het museum in Utrecht was ondergebracht, ligt sinds 2013 opgeslagen. De collectie is nog niet te zien in Den Haag. Onze conservatoren werken hard aan het uitpakken en onderzoeken van de staat van de gehele MHM-collectie. Een deel van de collectie willen zij zo snel weer toegankelijk maken voor publiek. Lees ook de column ‘Een museum zonder museum’ van directeur Henry Timisela.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen van Museum Maluku.