Skip to main content

Van tentoonstellingen tot toekomstvisies

GESCHREVEN DOOR HENRY TIMISELA OP 27 JUNI. GEPOST IN NIEUWS

De eerste helft van 2024 zit er alweer bijna op. Een mooi moment voor directeur Henry Timisela om je mee te nemen langs alle hoogtepunten in Museum Maluku tot nu toe, en vooruit te blikken op wat het jaar nog in petto heeft.

Beste lezer,

De zomer begint eindelijk op gang te komen en terwijl de zon over het museum schijnt, neem ik graag de tijd om terug te blikken op de bijzondere eerste helft van dit jaar. Onze tentoonstellingen hebben niet alleen de collecties tot leven gebracht, maar ook een prachtige impact gehad op onze bezoekers. Al zeg ik het zelf hoor. Wanneer ik namelijk het museum café inloop en een gesprek aanga met de bezoekers, merk ik vaak veel enthousiasme!

Een van de hoogtepunten was de tentoonstelling Uitgepakt, waarin we een Molukse woonbarak uit de jaren 50 reconstrueerden. Deze reconstructie bracht een stroom van herinneringen naar boven bij onze bezoekers. Grootouders vertelden hun kleinkinderen over het leven in de kampen, wat hen een beter begrip gaf van hun Molukse familiegeschiedenis. Ook niet-Molukse bezoekers kregen hierdoor een indringend beeld van de opvang van Molukkers na hun aankomst in 1951. Het was echt mooi en vaak ook ontroerend om te zien hoe deze tentoonstelling gesprekken op gang bracht, niet alleen binnen gezinnen maar ook tussen verschillende gemeenschappen. Dit is waar Museum Maluku onder andere voor staat.

Uitgepakt: Van kist naar kast, expositie, Museum Maluku
De expositie Uitgepakt: Van kist naar kast die eerder dit jaar te zien was.

Deze interacties en herinneringen hebben een, hopelijk blijvende, indruk achtergelaten. Sterker nog, we ontvangen steeds meer verzoeken van Molukse woongemeenten door het hele land om delen van onze collectie te exposeren. Bijvoorbeeld in Deventer, Groningen en Nistelrode. Vaak worden deze verzoeken gedaan ter gelegenheid van jubilea van Molukse gemeenschappen in die woonplaatsen. Het is daarom een eer om te zien hoe onze collectie een brug slaat tussen verleden en heden, en bijdraagt aan het vieren van onze gedeelde geschiedenis.

uitleen-collectie-museum-maluku-groningen
Onze mobiele expositie Gedeelde Geschiedenis tijdens het 60-jarige jubileum van de Molukse wijk De Wijert in Groningen.

Onze samenwerking met de Molukken zelf verloopt eveneens naar wens. We zijn overtuigd om meer van elkaar te ontdekken en onze collecties te verrijken. Hoewel dit een lange-termijnproject is, is het wel fijn om te melden dat we volop investeren in deze samenwerking met bijvoorbeeld Museum Siwalima op Ambon. Tegelijkertijd werken we achter de schermen hard aan de digitalisering van onze archieven, wat een spannend vooruitzicht biedt voor de toekomst. Hierover vertel ik later graag meer.

Samenwerken met het onderzoeksteam van Museum Siwalima.

Maar laten we ook vooruitkijken naar wat er na de zomervakantie op ons programma staat. We hebben nieuwe producties gepland, zoals een videopodcast over immaterieel erfgoed genaamd Unboxing. Daarnaast komt er een livestream met Bahasa Basudara Cafe op Ambon, en een gloednieuwe expositie waarin jonge Molukse kunstenaars reflecteren op kolonialisme en slavernij op de Molukken. Ook hier is het weer inspirerend om te zien hoe deze jonge artiesten hun perspectieven delen en zo bijdragen aan een breder begrip van onze geschiedenis.

Gedurende deze zomerperiode presenteren we met trots de video-installatie van Mano Som, getiteld MALUKU 2.0. Deze installatie biedt een moderne kijk op dans binnen onze cultuur en geschiedenis, en we zijn er enorm trots op deze met jullie te delen.

Still uit de video-installatie MALUKU 2.0.

Terwijl we genieten van de warme dagen, is het duidelijk dat Museum Maluku meer is dan een bewaarplaats van objecten. Echt. Het is meer dan dat. Het is een levendige (digitale) ontmoetingsplaats waar herinneringen worden gedeeld en verhalen worden verteld. Laten we deze zomer gebruiken om te reflecteren op ons verleden, te genieten van het heden, en vol enthousiasme vooruit te kijken naar wat komen gaat.

Ik wens jullie allen een prachtige zomer toe en hoop jullie binnenkort in ons museum te mogen verwelkomen!

Henry Timisela
Directeur Museum Maluku

20 JULI – PENCAK SILAT FESTIVAL

Museum Sophiahof en Museum Maluku nodigen je uit voor een uniek evenement dat geheel in het teken staat van de Indonesische vechtkunst Pencak Silat.


30 JULI – JENDELA MALUKU

Museum Maluku in Den Haag en het Bahasa Basudara Café op Ambon bundelen hun krachten voor een unieke 6-uur durende live-verbinding tussen Nederland en de Molukken.


mano-som-maluku-2.0-museum-maluku-expositie

NU TE ZIEN: MANO SOM – MALUKU 2.0

Van 16 juni t/m 13 september 2024 presenteert Museum Maluku de expositie MALUKU 2.0, een indrukwekkende video-installatie van filmregisseur, scenarioschrijver en editor Mano Som.