Skip to main content

20 juli – Pencak Silat Festival

Meer dan vechtkunst

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 19 juni. GEPOST IN NIEUWS

Ontdek de kracht van Pencak Silat bij Museum Sophiahof! 

Museum Sophiahof en Museum Maluku nodigen je op zaterdag 20 juli 2024 van harte uit voor een uniek evenement dat geheel in het teken staat van de Indonesische vechtkunst Pencak Silat. In samenwerking met de Nederlandse Pencak Silat Federatie (NPSF) organiseren we een dag vol inspirerende workshops, spirituele belevingen en culinaire verrassingen.

Vanaf 11.00 uur tot in de vroege avond kun je deelnemen aan diverse Pencak Silat-workshops, waar zowel beginners als gevorderden hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Laat je daarnaast meevoeren in sessies over spiritualiteit en ademhaling, die je lichaam en geest in balans brengen. Geniet van de heerlijke gerechten bij onze foodcourt en ontdek bijzondere kraampjes met spirituele sieraden, edelstenen en meer.

Kom en beleef een dag vol cultuur, beweging en verbinding!

Programma

Het festival richt zich op de 4 pilaren van Pencak Silat:
1. Tanding (wedstrijdsport)
2. Belah diri (zelfverdediging)
3. Kunst & cultuur
4. Spiritualiteit

De Sophiazaal

12.00-13.00: Volwassenenworkshop Zelfverdediging, West-Javaanse stijl Cimandé | The Old School: Stephen Ghazi
Een toegankelijke workshop voor een breed publiek. Praktijkgerichte, realistische situaties zijn het startpunt. Hoe kan ik met mijn lichaam mezelf het makkelijkste verdedigen en wat heb ik ervoor nodig? Voor iedereen toegankelijk: kracht en lenigheid zijn niet doorslaggevend, techniek wel. 

13.00-13.45: Talkshow Pukulan Nusahitu Solemata | Dean, Hanan & Zulfiqar Umarella
Deze talkshow gaat over de enige erkende Molukse Pencak Silat stijl: Pukulan Nusahitu Solemata. Dean, Hanan en Zulfiqar Umarella vertellen samen het verhaal van Samad Umarella, hun vader en de oprichter van deze stijl. Zij doen dat aan de hand van een video.   

14.00-15.30: Presentatie over Pencak Silat in Nederland | NPSF: Olivier Blancquaert & Bradley Jacobs
De Nederlandse Pencak Silat Federatie verzorgt een presentatie over Pencak Silat, afgewisseld met demonstraties van verschillende Pencak Silat groepen. Verwacht demo’s van Daya Batin, Geu-Ling Panca Bela, Mande Muda & Jokotole en muziek van de Kendang Pencak Silat-groep.

16.00-16.30: Demo & talkshow | Moluccan Fighters: Mika Tahitu 
Moluccan Fighters zullen een demo geven van 1-op-1 kickboxtechnieken. Daarna vertelt oprichter Mika in een talkshow over de missie en visie van Moluccan Fighters en deelt hij zijn persoonlijke verhaal.

16.30-16.45: Demo | Guru besar Tjada Timisela
Tjada Timisela sluit het programma af met een demonstratie van de Molukse vechtkunst Pukulan Ama Laka. Verwacht de waaierdans, parang panjang jurus Ama Laka.

De museumtuin

Het programma in de museumtuin wordt georganiseerd door de NPSF. Alle workshops zijn toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.

11.30-12.00: Workshop Ademhaling | Pukulan Cimande Kombinasi: Bradley Jacobs
Voor explosieve activiteiten zoals een vechtkunst, is ademhaling heel belangrijk. Bij Pencak Silat krijgt de ademhaling een diepere betekenis wanneer deze wordt gecombineerd met een bepaalde kijk op en beleving van de wereld. Leer je ademhaling en energie met elkaar te verbinden, waardoor je de beheersing van je lichaam en uiteindelijk ook je gevechtstechnieken versterkt.

13.00-14.00: Workshop Peupeuhan | Gillvan van Ham
Peupeuhan is een Pencak Silat-stijl uit West-Java, waarin de kunst van het vechten met de vuist sterk ontwikkeld is. Binnen deze stijl is een blok of een ontsnapping zonder te slaan niet acceptabel. Ontdek meer over deze vorm van Pencak, gebaseerd op de effectiviteit en de snelheid van de technieken.

14.00-15.00: Workshop Bukti Negara | Naga Kuning Institute
Volg de workshop Bukti Negara door Naga Kuning Institute. Een stijl met de nadruk op Bela Diri en met de oorsprong in Nederland, Amerika en Indonesië.

15.00-15.30: Introductie Golok-toernooi
Volg de introductie op het Golok-toernooi en ontdek alles over de spelregels.

15.30-17.00: Golok-toernooi
Beleef de spanning van het Golok-toernooi, een unieke wedstrijdvariant van Pencak Silat. Kom kijken hoe deelnemers strijden om de prestigieuze Museum Sophiahof Cup, die door directeur van Museum Sophiahof Emma van Proosdij wordt uitgereikt aan de winnaar. Mis deze spectaculaire krachtmeting met het kapmes niet!

16.00-16.30: Beginnersworkshop
Doe mee aan de beginnersworkshop Pencak Silat! Ontdek deze prachtige vechtkunst onder begeleiding van Stephen Ghazi. Toegankelijk voor iedereen, zelfs zonder ervaring. Laat je inspireren en ontdek de basis van Pencak Silat bij ons.

Het parkeerterrein

11.00-17.00 uur: De Pasar

  • Foodtrucks van Oom Enang (Moluks) en Warung Kripik (Indisch)
  • Javaanse healing door Monica Resowijojo
  • Reading en consults door Maureen Wever
  • Astrologie door Melanie Webb
  • Verkoop amuletten van Bandung en T-shirts door Carmen van Doorne
  • Verkoop amuletten en beeldjes door Dave Hartsteen
  • Verkoop krachtstenen van Oost-Java door Charles Sihombing
  • Verkoop Kutus Kutus-producten en massages door Zafiera Gunawan

Entreeprijzen en tickets

Prijzen
Regulier: €15,- (kom je in je Pencak Silat pak, dan betaal je slechts €10,- voor je ticket)
Kind t/m 12 jaar: €5,-

Datum: zaterdag 20 juli
Tijd: 11.00-17.00 uur
Locatie: Museum Sophiahof, Den Haag
Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag

Het Pencak Silat Festival – Meer dan vechtkunst is een samenwerking tussen Museum Sophiahof, Museum Maluku en de Nederlandse Pencak Silat Federatie.

mano-som-maluku-2.0-museum-maluku-expositie

NU TE ZIEN: MANO SOM – MALUKU 2.0

Van 16 juni t/m 13 september 2024 presenteert Museum Maluku de expositie MALUKU 2.0, een indrukwekkende video-installatie van filmregisseur, scenarioschrijver en editor Mano Som.


Ons Land, bamboefluit

ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen

Onze semi-permanente tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe die nog altijd doorwerkt in de huidige samenleving.