De afgelopen periode zijn het Drents Museum en Museum Maluku geregeld met elkaar in contact geweest. Wij hebben als Museum Maluku veel kennis en adviezen mogen ontvangen en delen met het Drents Museum. Deze nauwe samenwerking en de aankomende tentoonstelling ‘Menyala’ in het Drents Museum waren aanleiding om in gesprek te gaan met museumdirecteur Harry Tupan.
Van jongs af is mij kunst met de paplepel ingegoten. Thuis hadden we werken van hedendaagse kunstenaars aan de muur hangen en vaak ging ik met mijn ouders meer naar galerieën. Ik heb twee studies gedaan: museologie (Leiden) en kunstgeschiedenis, architectuurgeschiedenis en archeologie (Groningen). Mijn droom was conservator in een museum te worden. Dat is gelukt. Pas veel later werd ik museumdirecteur.
Nee, mijn achtergrond staat los van de inhoudelijke beslissingen die ik neem. Het is belangrijk daar waar het mogelijk is om kennis te delen en behulpzaam te zijn voor collega’s. Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat ik Museum Maluku een erg interessant museum vind.
Een museum staat in dienst van mensen (bezoekers) die we moeten bedienen met goede verhalen aan de hand van voorwerpen. Daarom is het belangrijk om daar waar mogelijk ook andere musea te faciliteren. Zo hebben wij een regioconservator in dienst, die de samenwerking bevordert tussen het Drents Museum en de andere musea in de provincie Drenthe. Onze verzameling omvat bijna 100.000 objecten. Ik vind het belangrijk om delen daarvan ook elders te laten zien om zo de culturele infrastructuur van Drenthe te versterken.
Menyala wordt in co-creatie gemaakt met zeven jonge Molukkers waarvan de roots in Drenthe liggen. De tentoonstelling vertelt aan de hand van honderd voorwerpen, video’s, foto’s en spoken word over de pijn en het verdriet, maar zeker ook over ambities en idealen. Ik zie heel erg uit naar deze tentoonstelling waarbij ook een uitgebreid boek verschijnt.
Beide. Ik denk zeker dat Menyala van toegevoegde waarde zal zijn en ook een vernieuwende blik werpt op dit onderwerp. Er is heel veel informatie opgehaald uit gesprekken met verschillende generaties Molukkers.
Ja! Maar ik ga het niet verklappen. Ik hoop dat iedereen zichzelf in het Drents Museum gaat herkennen of herinneringen gaat ophalen aan de hand van die bijzondere objecten. Ik ben ervan overtuigd dat die de mensen zullen gaan raken.
De tentoonstelling Menyala is vanaf 16 april 2023 te zien in het Drents Museum. Menyala – Maleis voor ‘schitteren’ – vertelt waarom bijna 3.000 Molukkers in Drenthe terecht kwamen, hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken. Meer info & tickets vind je hier.
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen van Museum Maluku.
Sophialaan 10
2514 JR Den Haag
070-2005065
info@museum-maluku.nl
KvK: 41182202