Groetjes uit Capelle aan den IJssel: Joost Manusama, de eerste Molukse burgemeester van Nederland
GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 28 november . GEPOST IN NIEUWS
Op 25 september 2024 werd Joost Manusama geïnstalleerd als burgemeester van Capelle aan den IJssel. Met zijn benoeming schreef Nederland geschiedenis: voor het eerst neemt iemand van Molukse afkomst deze belangrijke bestuurlijke rol op zich. Wij spraken de burgemeester over zijn drijfveren, carrière en de bijzondere betekenis van zijn benoeming.
Na een lange carrière bij de politie heeft u de stap naar het burgemeesterschap gezet. Wat gaf de doorslag om deze overstap te maken?
“Er zijn veel overeenkomsten. Je bent bezig voor de maatschappij en probeert betekenisvol te zijn voor de uitdagingen die er zijn. Bij de politie richt zich dat vooral op veiligheid, leefbaarheid en ondermijning. Dat heb ik bijna 32 jaar gedaan. Op een gegeven moment wilde ik breder met betekenisvolle zaken aan de slag. Als burgemeester werk je niet alleen aan veiligheid, maar ook aan onderwerpen als volkshuisvesting, onderwijs en economische zaken. Die veelzijdigheid sprak me aan, en dat is ook de reden geweest dat ik heb gesolliciteerd.”
Uw carrière kenmerkt zich door een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Waar komt die drive vandaan?
“Ik heb bestuurskunde gestudeerd en ben daarna kort werkzaam geweest in het bedrijfsleven, maar daar ging het eigenlijk te veel om geld verdienen. Tegelijkertijd zag ik dat er maatschappelijk gezien heel veel uitdagingen lagen. Dat trok mij aan. Ik was lid van de gemeenteraad in Krimpen aan den IJssel en landelijk actief voor de VVD. Daarnaast ben ik altijd actief geweest in raden van commissarissen bij woningcorporaties, cliëntenraden van zorgverzekeraars en adviesraden in het onderwijs, maar ik ben ook voorzitter geweest van de Kumpulan Abubu, het dorp op Nusalaut waar mijn familie afkomstig van is.”
Wat betekent het voor u om de titel ‘eerste Molukse burgemeester van Nederland’ te dragen?
“Het is natuurlijk een eer, maar ik zeg er altijd wel direct bij dat ik een Nederlandse burgemeester ben voor alle mensen in Capelle. Toch vergeet ik nooit waar mijn vader vandaan komt. De waarden die ik uit de Molukse cultuur heb meegekregen – zoals gemeenschapszin en respect voor ouderen – kan ik goed in mijn werk toepassen. Ik vind het belangrijk om daarin een boegbeeld te zijn, om te laten zien dat je in deze maatschappij eigenlijk alles kunt bereiken. Om aan te tonen dat je, ongeacht of juist dankzij je afkomst, alles kunt bereiken als je ervoor gaat.”
Wat zijn uw prioriteiten als burgemeester?
“Samenwerking staat altijd voorop bij de dingen die ik doe. Als burgemeester wil ik bruggen bouwen en mensen samenbrengen, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. Daarnaast zijn er belangrijke maatschappelijke uitdagingen: zorgen dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft, eenzaamheid bestrijden, aandacht voor jeugdcriminaliteit en economische ontwikkeling stimuleren. Binnen een gemeente grijpt alles in elkaar, en ik hoop mijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in de stad. Samen met anderen, met partners, maar ook zeker met de inwoners hier in Capelle.”
Heeft u advies voor Molukse jongeren die overwegen om in de politiek te gaan?
“Een aantal dingen zijn belangrijk. Wees een goede netwerker. Zorg ervoor dat mensen jou kennen en dat jij weet wat er speelt, niet alleen in je eigen kring maar ook daarbuiten. Ben actief in de samenleving en ken je dossiers. Verdiep je in de onderwerpen en ga met mensen in gesprek. En als laatste, wat ik erg belangrijk vind: houd vol en zorg dat je een lange adem hebt. Laat je niet te snel uit het veld slaan.”
Foto’s: Gemeente Capelle aan den IJssel / Frank de Roo en Jan Kok.
Nu te zien: RE:CAST – Reflecting on slavery and colonialism in Maluku
In de expositie richten vijf jonge, getalenteerde Molukse kunstenaars van de derde en vierde generatie hun aandacht op het tot nu toe vaak onderbelichte verhaal van slavernij in de Molukse archipel.
Stream onze vodcast ‘Unboxing – Uitgepakte verhalen’
Generaties uit Molukse gemeenschappen komen samen om de dozen van zolder te halen en open te maken, en zo hun verhalen, rituelen en tradities te delen.