5 MEI 2025 – ONS LAND: De Vrijheidshow
Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid in Nederland. Maar wat betekent vrijheid vandaag de dag? Voor jou, voor ons, voor elkaar?
Tijdens ONS LAND: De Vrijheidshow gaan we hierover in gesprek én laten we jonge makers aan het woord. Verwacht een avond vol ontmoeting, dialoog en kunst, met ruimte voor verschillende perspectieven op vrijheid, oorlog en identiteit.

Datum: Maandag 5 mei 2025
Tijd: 18.00 tot 21.00 uur
Locatie: Museum Sophiahof
Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag
Tickets kosten €10,- per persoon (inclusief Vrijheidsmaaltijd) en zijn te bestellen via de knop hieronder:
Vrijheidsmaaltijd & gesprek
We starten de avond met een gezamenlijke maaltijd (soto!) en een verdiepend gesprek. Wat betekent vrijheid voor jou vandaag de dag? We leven in een wereld waarin vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Hoe kijken we naar vrijheid – vanuit onze geschiedenis, onze families, onze ervaringen? Miguell, die je misschien kent als DJ of van zijn dagelijkse radioshow Get Started met Miguell Kaidel op FunX, zal het gesprek leiden.
Podium voor jong talent
In het tweede deel van de avond beklimt jong talent tussen de 18 en 35 jaar het podium. Met spoken word, muziek en dans delen zij hun visie op vrijheid, identiteit en geschiedenis. Onze vakjury, Yvonne van Genugten (directeur IHC) én het publiek kiezen samen de winnaar, die een plek als artist-in-residence in zal nemen bij het Indisch Herinneringscentrum én mag optreden in het Nationale Theater op 15 augustus.
Juryleden
Esmay Usmany
Esmay Usmany is muzikant, theatermaker en schrijver met Indische en Molukse roots. Ze maakt poëtisch muziektheater en is momenteel te zien met haar voorstelling Soedah laat maar… Esmay won meerdere prijzen en is wekelijks te horen op NPO Radio 1 met haar woordkunst.
Djé-Rimo Holle
Djé-Rimo Holle is schrijver, performer en spoken word artiest. Met krachtige verhalen en voordrachten treedt hij op door heel Nederland en als columnist is hij te horen bij Met Mandy! op NPO Radio 1. Onlangs bracht hij zijn debuutbundel Vuurvlieg uit, over zijn rijke, maar deels ook verborgen familiegeschiedenis.
Yasmin Diktaş
Yasmin Diktaş is dansmaker, choreograaf en docent met Koerdische en Indonesische roots. Ze verbindt dans met maatschappelijke thema’s en geeft generatie-trauma een stem via beweging. Yasmin studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Maak kennis met de artiesten!
Eelco Couvreur
Eelco is schrijver van proza en poëzie en onderzoekt met zijn werk hoe taal koloniale systemen kan doorbreken. Zijn scherpe pen en reflectieve blik leverden hem al meerdere nominaties en prijzen op.
Janne Groen
Janne mixt spoken word, dans en audiofragmenten tot een persoonlijk verhaal over afkomst en verbondenheid. Als allround performer brengt ze haar worstelingen en ontdekkingen tot leven op het podium.
Myrthe van den Brink
Myrthe brengt muziek en literatuur samen in krachtige liedjes. Met haar stem en gitaar vertelt ze over de rol van geschiedenis en identiteit in haar leven.
Isabel de Wijngaert
Isabel is spoken word-artiest en schrijver, geïnspireerd door haar Indische familieverhaal. Ze deelt haar persoonlijke connectie met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en laat zien hoe deze geschiedenis haar familie heeft beïnvloed.
Sacha Verheij
Sacha is spoken word-artiest en fotograaf. Ze verkent als queer maker met Surinaamse en Molukse wortels de vergeten verhalen van haar familie. Tijdens haar optreden brengt ze spoken word en familie-interviews samen met muziek van Francesca Vincentie en Alfian Emir Adytia.
ONS LAND: De Vrijheidshow is een samenwerking tussen Museum Maluku en het Indisch Herinneringscentrum.


NU TE ZIEN: ONS LAND
Een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe die nog altijd doorwerkt in de huidige samenleving.

Groetjes uit de Molukken: Ezli Suitela en Vadim Dijkshoorn bundelen eeuwenoude vertellingen
Veel Moluksevolksverhalen zijn nooit eerder op schrift gesteld. Ze werden mondeling doorgegeven, van generatie op generatie, maar dreigen in de moderne wereld verloren te gaan. Ezli Suitela en Vadim Dijkshoorn willen daar iets aan doen.