Online boeklancering Toma Terus Za 11-12 20:00u Instagram Live
Zaterdag 11 december 2021 om 20:00u vindt de online boeklancering plaats van het boek Toma Terus (Wim Manuhutu, Glenda Pattipeilohy en Henry Timisela), dat tot stand is gekomen i.s.m. uitgeverij Walburg Pers. In verband met de huidige Covid 19-maatregelen wordt de boeklancering live gestreamd op het Instagram Live-kanaal van het museum, te vinden via @museummaluku.
Programma
De boeklancering wordt gepresenteerd door museum directeur Henry Timisela en Glenda Pattipeilohy, die allebei de redactie hebben verzorgd van Toma Terus. Het programma bestaat uit bijdragen van Djérimo Holle en Ernestine Comvalius. Historica Joaniek Vreeswijk is uitgenodigd om te vertellen over hoe het voor haar was om op te groeien in de jaren ’90 en ’00 als 3e generatie Molukse in Nederland. Ook vertelt ze wat ze belangrijk vindt om te vertellen met haar bijdrage aan het boek, die ze samen met haar moeder Jeanny Vreeswijk-Manusiwa heeft geschreven. Museumdirecteur en curator Zippora Elders en mediawetenschapper Levi Matulessy vertellen over hun visie op het thema beeldvorming van de Molukse gemeenschap en diaspora in de kunstwereld en in de media.
Deelname
Kijk, luister en praat mee tijdens de livestream met de presentators en gasten! Via de Instagram Live kun je onderin in beeld je vraag delen. Aan het einde van ieder gesprek is er ruimte om een aantal vragen te behandelen.
Om deel te nemen aan de boeklancering heb je een Instagram account nodig. Deze kun je downloaden via de App store op je mobiele telefoon. Vervolgens maak je een account aan en zoek je op “museum maluku” met de zoektool. Vanaf 20:00u verschijnt er een LIVE icoontje bij het profiel van @museummaluku. Door hierop te klikken, kun je de livestream volgen. Het is niet mogelijk om deel te nemen aan de Livestream via de laptop of een andere computer.
Inhoud: Toma Terus
Tussen 21 maart en 21 juni 1951, dit jaar precies zeventig jaar geleden, arriveerde een groep van ruim 12.500 Molukse mannen, vrouwen en kinderen in Nederland. Zowel aan Molukse als aan Nederlandse kant ging iedereen uit van een tijdelijk verblijf. Inmiddels zijn we enkele generaties verder. Tegenwoordig telt de Molukse gemeenschap volgens het CBS 70.000 personen en is er sprake van een vierde en zelfs vijfde generatie jonge mensen met een Molukse achtergrond. In de afgelopen zeventig jaar is het nodige óver Molukkers geschreven, maar in de bundel Toma terus (‘steeds vooruit’) komen Molukkers zélf aan het woord. Toma terus is geen alomvattende, feitelijke geschiedenis van de Molukse gemeenschap, maar een creatieve reflectie in woord en beeld die tegelijkertijd naar de toekomst kijkt.
Over de uitgeverij: Walburg Pers
Walburg Pers geeft toegankelijke en gespecialiseerde boeken uit op het gebied van geschiedenis, recht, kunst en cultuur. Walburg Pers is een uitgeverij gespecialiseerd in hoogwaardige en toegankelijke non-fictie voor een algemeen publiek. Bij Walburg Pers staan inhoudelijke kwaliteit en klantgerichtheid voorop en wordt er bijzondere aandacht aan de vormgeving besteed. Hooggekwalificeerde en ervaren professionals bieden auteurs, partners en klanten een toegewijde en individuele service. De onderwerpen waar Walburg Pers zich in zijn uitgaven op richt omvatten onder meer:
- Algemene geschiedenis
- Koloniale geschiedenis
- Kunstgeschiedenis
- Architectuur
- Monumentenzorg
Online bestellen
Koop hier het boek Toma Terus