Skip to main content

Molukse filmkunst in de schijnwerpers tijdens bijzondere reeks evenementen

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 20 mei . GEPOST IN NIEUWS

Steeds meer Molukse makers laten van zich horen in de wereld van film. Denk aan Mano Som, die vorig jaar zijn video-installatie MALUKU 2.0 presenteerde in Museum Maluku. Of Uriël Matahelumual, die in 2024 als eerste Molukse filmmaker op het Internationaal Film Festival Rotterdam stond met Goldfish for Breakfast. En Jim Taihuttu, bekend van zijn Gouden Kalf-winnende regie voor de film Wolf. Dit is nog maar een kleine greep uit een groeiende groep talentvolle makers. Een nieuwe generatie staat op, ieder met een eigen stijl en stem. 

De komende weken kunnen filmliefhebbers volop genieten van werk van Molukse filmmakers, tijdens een reeks evenementen bij Railto de Pijp en Cinema de Vlugt in Amsterdam en bij Museum Maluku in Den Haag. Lees hieronder meer! 

Cinema Maluku in Amsterdam

Van 31 mei t/m 1 juni vindt Cinema Maluku plaats in Rialto de Pijp en Cinema de Vlugt. Het filmfestival brengt de gedeelde geschiedenis, reis en identiteit van de Molukse gemeenschap in Nederland tot leven. Met films, documentaires, workshops en gesprekken met makers is er veel ruimte voor ontmoeting en verdieping. 

Een van de films die wordt vertoond is Beta Deng Salawaku van Geraldy Laimera, een jonge filmmaker uit de Molukken. Zijn film laat zien hoe een nieuwe generatie zoekt naar balans tussen traditie en persoonlijke vrijheid. Bijzonder is dat Geraldy zelf overkomt uit de Molukken om zijn film persoonlijk toe te lichten. 

Daarnaast begeleidt Henry Timisela, directeur bij Museum Maluku, op vrijdagmiddag 31 mei een panelgesprek met vier Molukse filmmakers: Noah Berhitu, Morris Maturbongs, Mano Som en James Hully. Zij gaan met elkaar en het publiek in gesprek over hoe hun Molukse achtergrond hun werk beïnvloedt en welke verhalen zij willen vertellen. 

Data: 31 mei t/m 1 juni 2025 
Locaties: Rialto de Pijp & Cinema de Vlugt, Amsterdam 

Cinema Maluku On Tour bij Museum Maluku

Op donderdag 5 juni strijkt het filmfestival neer bij Museum Maluku in Den Haag (Museum Sophiahof) voor een eenmalige vertoning van de documentaire Salam Sarane. In deze film volgen regisseurs Gerano Hatumena en Yasser Ishraqi zeventien jongens van verschillende achtergronden tijdens een bijzondere reis naar de Molukken. Met persoonlijke verhalen, historische context en een speciaal zaalvoetbaltoernooi brengen ze op indringende wijze de verbroedering tussen moslims en christenen in beeld. Salam Sarane laat zien dat religieuze en culturele verschillen niet tegenover elkaar hoeven te staan, maar juist kunnen samengaan in een gedeelde identiteit, gebaseerd op respect en verbondenheid. Na afloop is er een Q&A met de makers. 

Datum: donderdag 5 juni 2025 
Locatie: Museum Sophiahof, Den Haag 

Pandangan Maluku: lokale stemmen in beeld

Op zaterdag 7 juni presenteert Museum Maluku samen met Totaal Moluks de filmavond Pandangan Maluku. Deze avond staat in het teken van korte films van Molukse makers uit de Molukken. Met de première van Bisikan Sunyi, een mystieke thriller van Geraldy Laimera, keert de regisseur terug naar de plek waar zijn Nederlandse debuut ooit begon. Verder zijn er vertoningen van Familio (Rocky Tahapary) en opnieuw Beta Deng Salawaku. Na afloop gaan we met de makers in gesprek over de toekomst van Molukse film en het belang van verhalen van binnenuit. Naast Den Haag reist Pandangan Maluku ook langs Apeldoorn, Rotterdam en Elst. 

Datum: zaterdag 7 juni 2025 
Locatie: Museum Sophiahof, Den Haag 

Tijdens deze evenementen ontdek je hoe krachtig en veelzijdig Molukse filmkunst is. Makers uit binnen- en buitenland brengen persoonlijke verhalen, actuele thema’s en universele vragen op het witte doek. Ze dagen het beeld van Moluks erfgoed uit, geven nieuwe generaties een stem en maken ruimte voor perspectieven die vaak onderbelicht blijven. Film blijkt daarbij een krachtig middel om te verbinden, te verdiepen en te verbeelden. Museum Maluku is dan ook trots om hieraan bij te mogen dragen.

Ons Land, bamboefluit

NU TE ZIEN: ONS LAND

Een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe die nog altijd doorwerkt in de huidige samenleving.


Groetjes uit Rotterdam: Vrijwilligers zetten schouders onder Moluks archief

In ons depot in Rotterdam helpen tientallen vrijwilligers Museum Maluku met het digitaliseren van foto’s, documenten en video’s uit de Molukse geschiedenis. Wat normaal maanden zou kosten, lukt nu in slechts een paar dagen! Lees hoe dit erfgoedproject mensen verbindt en de Molukse geschiedenis tot leven brengt.