Skip to main content

Groetjes uit Rotterdam: Vrijwilligers zetten schouders onder Moluks archief

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 23 mei . GEPOST IN NIEUWS
Wat als je met een groep vrijwilligers in drie dagen iets voor elkaar krijgt waar een museumteam anders maanden over doet? In Rotterdam gebeurde het. In mei is Museum Maluku begonnen met het digitaliseren van een bijzonder deel van haar archief – en daar is massaal op gereageerd. Mensen uit het hele land meldden zich aan om mee te helpen. “We hadden dit als team nooit zo snel voor elkaar gekregen,” zegt collectiebeheerder Esmée Manubulu. “Er is een taak waar wij met ons kleine team wellicht zes à zeven maanden over zouden doen – wij hebben dat nu met deze hele ploeg in drie dagen gedaan. Dat is ongelooflijk.”
De werkzaamheden vinden plaats in het archief in Rotterdam. In dezelfde stad ligt de museumcollectie onder museale omstandigheden bewaard. Hier gaat het om archieven van Molukse organisaties als de BPRMS, fotocollecties uit de woonoorden en audio- en videomateriaal van vroeger – op cassettebandjes, VHS en zelfs 8 mm film.
Voor veel vrijwilligers is het meer dan werk. “Ik doe dit voor de gemeenschap,” zegt een gepensioneerde deelnemer. “Maar ook uit nieuwsgierigheid. Ik kom hier documenten tegen van mensen uit het kamp waar ik ben opgegroeid. Handgeschreven arbeidsovereenkomsten. Die mensen kende ik gewoon.”
Anderen zien het als een wekelijks ritueel. “Ik ben iedere dinsdag vrij, dus ik kan gewoon meehelpen hoor,” zegt een vrijwilliger lachend. “Rooster mij maar in.” Op de vraag waarom ze helpt: “Ik ontdek hierdoor steeds meer over mezelf. Over de Molukse geschiedenis in Nederland. Dat raakt me.”
Wat bijzonder is: de vrijwilligers komen niet alleen uit Rotterdam. Ook uit Deventer, Elst en zelfs Vlissingen reizen mensen af om hun steentje bij te dragen. “Dat mensen die afstand willen afleggen, zegt alles over de verbondenheid met dit erfgoed,” zegt museumdirecteur Henry Timisela. “Wij zijn een gemeenschapsmuseum en deze digitalisering wordt echt gedragen. Het mooie is dat onze collectie hierdoor extra verrijkt wordt. Vrijwilligers herkennen mensen op foto’s en weten vaak ook verhalen erbij te vertellen. Dat is voor ons van onschatbare waarde.”
De collectie van Museum Maluku bestaat voor een groot deel uit schenkingen van Molukkers in Nederland. Na de sluiting van het pand in Utrecht heeft het archief jarenlang in containers gestaan. Hoewel een deel al eerder is gedigitaliseerd, ligt er nog een enorme schat aan materiaal te wachten op ontsluiting. Dankzij dit nieuwe project, dat mede mogelijk is gemaakt door oa de Koninklijke Bibliotheek, komt daar nu verandering in.
Op dit moment wordt er gewerkt met een nieuw registratiesysteem. Daardoor is de collectie nog niet publiek toegankelijk, maar we hopen daar op korte termijn meer over te kunnen delen.
Wil je ook helpen? Stuur dan een mail naar
info@museum-maluku.nl o.v.v. Meehelpen in het archief
Foto’s door Henry Timisela

5 juni – Cinema Maluku on tour: Salam Sarane

Een eenmalige filmvertoning in Museum Sophiahof mét nagesprek! Museum Maluku en Cinema Rialto nodigen je uit voor een bijzondere avond rondom de documentaire Salam Sarane, als onderdeel van het programma Cinema Maluku on tour. De vertoning vindt op donderdag 5 juni plaats in Museum Sophiahof in Den Haag.

Ons Land, bamboefluit

NU TE ZIEN: ONS LAND

Een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe die nog altijd doorwerkt in de huidige samenleving.