Skip to main content

Depotnieuws, digitalisering & schenkingen

GESCHREVEN DOOR HUIB AKIHARY OP 20 december . GEPOST IN NIEUWS

Depot P31, digitalisering van archieven, fotocollectie, in- en uitgaande bruiklenen en binnenkomende schenkingen. Er is weer veel te melden over de collectie van Museum Maluku en het collectiebeheer. Hoofd Collecties Huib Akihary doet verslag over P31 en twee bijzondere schenkingen. Voor een laatste keer…

Archiefdepot

In de maanden oktober en november is P31, het depot aan de Piekstraat 31, volledig ingericht en klaargemaakt. In een deel staan 16 archiefstellingen met een capaciteit van 448M archiefruimte, genoeg voor alle persoons- en instellingsarchieven uit de collectie. Ook de fotocollectie heeft er een plek gevonden. Enige haast was geboden omdat ook begonnen moest worden met de digitalisering van een deel van de archieven. De firma GMS werkt in depot P31 aan het scan klaar maken van de archivalia. Dat betekent het schoonmaken van archieven: elastiekjes, paperclips, nietjes, plastic hoezen en mappen e.d. worden verwijderd en eventuele scheuren in het papier geplakt. Vervolgens worden de schoongemaakte archivalia in zuurvrije omslagen verpakt en in nieuwe grijze zuurvrije archiefdozen opgeborgen. Het andere deel van het depot is ingericht voor het klaarzetten en afhandelen van uitgaande en terugkomende bruiklenen.

Schenkingen van Jan Malawauw

Fotograaf en dorpsgenoot Jan Malawauw kwam begin dit jaar naar me toe om twee zaken met me te bespreken. De schenking van de fototentoonstelling Saudara (1997-1998) en de schenking van de expositie 60 jaar Molukkers in Zeeland 1951-2011 aan het Museum Maluku. Van beide exposities is Malawauw initiator, fotograaf en samensteller. Nadat de details over o.a. rechten en gebruik rondom de twee schenkingen goed besproken waren en ook het Zeeuws Museum instemde met de schenking van Saudara, kon de overdracht begin december plaatsvinden. Het materiaal van beide exposities bestaande uit foto’s, objecten, teksten, een educatief programma en de gehele administratie staat inmiddels in het depot, klaar om uitgepakt, beschreven en geregistreerd te worden. Beide exposities verkeren in zeer goede staat en zouden zo in zijn geheel of gedeeltelijk geëxposeerd kunnen worden.

Saudara

Saudara, portretten en (levens)verhalen van de oudere Molukkers is de volledige naam van het project van het Zeeuws Museum in Middelburg en van de fotograaf Jan Malawauw uit Zaandam. Het project bestond uit een expositie en een gelijknamige publicatie. De expositie werd van 13 december 1997 tot en met 1 maart 1998 gehouden in het Zeeuws Museum in Middelburg. Daarna ging Saudara reizen en was op verschillende locaties in Nederland en België te zien, o.a. in het Drents Museum in Assen. In 2002 schonk het Zeeuws Museum de gehele expositie aan het Moluks Historisch Museum (MHM), toen gehuisvest in Utrecht. Alle portretten uit de expositie kwamen te hangen in de vaste opstelling van het MHM. De portretten keerden terug naar de maker Jan Malawauw toen het MHM in 2012 haar deuren moest sluiten.

Betekenis

Het Moluks-Maleise woord Saudara betekent letterlijk ‘broeder/zuster’ en verwijst naar een directe verwantschap en familierelatie. Maar Saudara duidt ook, ruimer opgevat, op relaties tussen mensen, saamhorigheid en wederzijds respect. Met Saudara wil Malawauw de oudere Molukker in de Nederlandse samenleving een podium geven en het verhaal van de eerste generatie Molukkers, die in 1951 en daarna naar Nederland kwamen, vastleggen. Drieëndertig leden van de Molukse eerste generatie in Nederland zijn door de fotograaf Malawauw gefotografeerd en geïnterviewd. De geportretteerden poseren met een voorwerp in de hand. Jan Malawauw: “Het voorwerp dat zij kozen is meer dan een persoonlijk symbool: het is de drager van de cultuur en traditie waarmee zij, de oudere Molukkers in Nederland, leven. Ieder heeft een eigen persoonlijke geschiedenis. Het voorwerp versterkt dit omdat het hen herinnert aan de Molukken, de reis naar Nederland en het verblijf in Nederland.”

60 jaar Molukkers in Zeeland

De fototentoonstelling 60 jaar Molukkers in Zeeland 1951-2011, die in september en oktober 2011 in de Kloostergangen (Abdij) in Middelburg te zien was, is de tweede schenking van Jan Malawauw. Malawauw is medesamensteller van deze expositie die bestaat uit foto’s en portretten gedrukt op panelen met thema’s als gedeelde geschiedenis, tijdelijk verblijf en de persoonlijke geschiedenissen van Molukse families uit Oost-Souburg, Koudekerke en Middelburg. Ook deze expositie is voortreffelijk gedocumenteerd.

Afscheid

Beste lezer, dit was mijn laatste geschreven bijdrage voor Museum Maluku. Eind december eindigt mijn contract als Hoofd Collecties en neem ik vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd officieel afscheid van de collectie, mijn collega’s, de vele vrijwilligers, het Museum Maluku en u als bezoeker, lezer van de website en nieuwsbrief. Ik ben sinds de opening van het Moluks Historisch Museum in november 1990 tot op heden in verschillende korte of langere periodes en in verschillende functies verbonden geweest met het Museum Maluku. De laatste paar jaar heb ik met heel veel plezier gewerkt als Hoofd Collecties en maker van alle exposities. Ondanks mijn pensioen zal ik actief blijven in het culturele veld en mijn steentje blijven bijdragen aan het vastleggen en behoud van erfgoed in het algemeen en in het bijzonder het Molukse erfgoed hier en in de Molukken. Ik wens mijn collega’s van Museum Maluku alle inspiratie en succes toe om de museumcollectie voor de komende generaties veilig te stellen en voor een breed publiek toegankelijk te maken. Tot ziens. Sampai jumpa! Amato.

Huib Akihary

Nu te zien: RE:CAST – Reflecting on slavery and colonialism in Maluku

In de expositie richten vijf jonge, getalenteerde Molukse kunstenaars van de derde en vierde generatie hun aandacht op het tot nu toe vaak onderbelichte verhaal van slavernij in de Molukse archipel.


Stream onze vodcast ‘Unboxing – Uitgepakte verhalen’

Generaties uit Molukse gemeenschappen komen samen om de dozen van zolder te halen en open te maken, en zo hun verhalen, rituelen en tradities te delen.