Collections Connect maakt zijn eerste reis
GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 24 APRIL . GEPOST IN NIEUWS
Museum Maluku heeft samen met Museum Siwa Lima in Ambon de handen ineengeslagen voor het project Collections Connect. Deze samenwerking richt zich op het verbinden van collecties, kennis en creativiteit. Onlangs keerden onze directeur Henry Timisela en de artiesten, visuele verhalenverteller Joao Loupatty en schrijver Aca Siwabessy Stoffels, terug van een korte maar inspirerende reis naar Ambon. Hiermee is het spits afgebeten voor een mooie uitwisseling tussen de twee musea.
Een gedeeld erfgoed verbinden
“Collections Connect is een uitwisselingsproject van Museum Maluku samen met Museum Siwa Lima op Ambon,” legt Ebed Litaay, projectleider van Collections Connect, uit. “We hebben een overeenkomst ondertekend om collecties met elkaar te verbinden. Wat hebben wij in Nederland, wat is er op Ambon? Dat willen we in kaart brengen én dichter bij elkaar brengen.” De focus van Museum Siwa Lima ligt op het traditionele leven op de Molukken, zoals visserij en klederdracht, terwijl Museum Maluku zich richt op de Molukse diaspora sinds 1951. Collections Connect verbindt deze verhalen e

De eerste stap: artiesten uitwisselen
Naast het verbinden van collecties, draait Collections Connect ook om het uitwisselen van artiesten. “We hebben recentelijk twee artiesten, Joao Loupatty en Aca Siwabessy Stoffels, naar Ambon gestuurd,” vertelt Ebed. “Hun opdracht was vooral om indrukken op te doen: de sfeer proeven, de cultuur beleven.” De reis bracht hen onder meer naar Rutong, een traditioneel dorp, en naar Museum Siwa Lima. Voor Joao was het zelfs zijn allereerste bezoek aan Ambon. De opgedane inspiratie wordt later zichtbaar in een tentoonstelling waarin hun nieuwe werk wordt gepresenteerd. Binnenkort komen er ook twee artiesten uit de Molukken naar Nederland om hetzelfde te doen: het leven en de verhalen van de Molukse gemeenschap hier ontdekken en verbeelden.

Samen leren en groeien
De samenwerking biedt kansen voor beide musea om van elkaar te leren. “We helpen elkaar met exposure, manieren van tentoonstellen en preserveren,” legt Ebed uit. “In Nederland zijn we gewend om collecties onder de juiste temperatuur te bewaren, terwijl op Ambon het klimaat warm en vochtig is. Door kennis uit te wisselen over dat soort zaken hopen we het Molukse erfgoed nog beter te beschermen en te presenteren.” Op termijn droomt Ebed ook van ruiltentoonstellingen, waarbij belangrijke objecten uit Nederland tijdelijk naar Ambon gaan en andersom.

Een groter doel
“Het mooiste aan dit project is dat je bruggen kunt bouwen,” zegt Ebed. “In Ambon kijken ze soms anders naar ons hier en wij hebben ook onze ideeën over hen. Door uitwisseling ontstaat er meer begrip en verbinding.” Bovendien benadrukt Ebed hoe belangrijk het is om Moluks cultureel erfgoed levend te houden. “Ons erfgoed is waardevol. Door verhalen te vertellen en tentoon te stellen, zorgen we ervoor dat het blijft bestaan. Niet alleen voor nu, maar ook voor toekomstige generaties.”

NU TE ZIEN: ONS LAND
Een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe die nog altijd doorwerkt in de huidige samenleving.
