Skip to main content

Museumnacht Den Haag 2023

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 27. GEPOST IN NIEUWS

Op zaterdag 7 oktober 2023 tussen 20:00 en 01:00 uur zijn er allerlei activiteiten georganiseerd in verschillende musea in Den Haag. Museum Sophiahof, Museum Maluku, het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Pelita geven dit jaar ook weer invulling aan Museumnacht Den Haag met een uitgebreid programma. De nacht komt tot leven in het museum, compleet met een mini-foodtruckfestival, lichtkunstwerken, een rondleiding by night door ONS LAND, silent disco en een workshop waar wij met alle bezoekers een groot wandkleed creëren.

Silent disco  

De Silent Disco is terug bij Museumnacht Den Haag en guess what? We gaan all out met een upgrade: niet één, maar twee DJ-booths! Museum Maluku host een van de booths en speciaal voor deze nacht hebben we getalenteerde vrouwelijke DJ’s met Molukse roots uitgenodigd om hun beats te laten knallen.

Het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita en Museum Sophiahof verzorgen gezamenlijk de andere booth van toffe DJ’s. De Sophiazaal wordt omgetoverd tot een epic dansclub waar de moves tot 01:00 uur doorgaan. En krijg je dorst van al jouw dansjes? De bartenders van Barak ’51 zijn net als vorig jaar ook weer van de partij en schenken de lekkerste cocktails voor je in. Zet die draadloze koptelefoon op en maak je klaar voor een dansavond die je niet snel vergeet. Tune in!

Rondleiding by night door ONS LAND 

Get ready voor een bijzondere nachtelijke ontdekkingsreis met onze conservator Huib Akihary. Hij leidt je deze nacht door de gangen van de tentoonstelling ONS LAND, waar de Nederlandse koloniale geschiedenis tot leven komt. Duik samen met Huib de diepte in en ontrafel de complexe en soms pijnlijke lagen van onze geschiedenis. Hoe werkt deze geschiedenis nog altijd door? De rondleiding begint om 23:00 uur, be there! 

Mini-foodtruckfestival

Streel je smaakpapillen en geniet van de heerlijkste gerechten onder de sterren. Verschillende foodtrucks strijken neer op het parkeerterrein van het museum en wordt zo omgetoverd tot openluchtrestaurant. Van streetfood tot culinaire hoogstandjes: (her)ontdek de smaken van Indonesië en Melanesië.  

Stitching (family) history

Ontdek jouw familiegeschiedenis in textiel met Malou Sumah! Het Indisch Herinneringscentrum heeft speciaal voor deze avond beeldend kunstenaar Malou Sumah uitgenodigd. Met een passie voor erfgoedstudies en haar Molukse roots, leidt zij deze textielworkshop tussen 20:00 en 23:00 uur. Samen creëren we een wandkleed dat de diverse verhalen van de Indonesische archipel omarmt. Het materiaal ligt voor je klaar. Kom langs en laten we samen aan dit unieke kunstwerk werken. 

Lichtkunstwerken by Moederland Collectief

Zowel op het buitenterrein van Museum Sophiahof als in de zaal van van de Silent Disco kan je je laten inspireren door spectaculaire lichtkunstwerken van verschillende kunstenaars van het Moederland collectief. De kunstenaars laten in een ‘dialoog’ en een nieuw perspectief (met bestaand en nieuw werk) zien hoe hun identiteit als beeldend kunstenaar in verband staat met hun familiegeschiedenis in Nederlands-Indië, het koloniale verleden en de migratie.

So don’t snooze en let op: het museum is op zaterdag 7 oktober 2023 tussen 20:00 en 01:00 uur alleen toegankelijk met een Museumnacht-ticket. Get yours via museumnachtdenhaag.nl

Museummnacht Den Haag 2023
TotaalMoluks-start-taalproject

Totaal Moluks START OFFICIEEL MET GROOTSCHALIG TAALPROJECT