Skip to main content

Aan tafel! 

GESCHREVEN DOOR Henry Timisela OP 30 augustus 2022. GEPOST IN NIEUWS

Nu we richting de nazomerdagen gaan, en ik ook mijn zomervakantie achter de rug heb, verheug ik mij op een mooie tijd met nieuwe uitdagingen. Zo hebben wij een werkruimte gevonden waar we grote delen van onze museumcollectie gereed maken om te digitaliseren. Denk hierbij in het begin vooral aan papieren archieven van Molukse organisaties en prominente figuren. Het is een stap dichterbij het realiseren van een van onze doelstellingen: meer digitaal beschikbaar maken van Moluks bronmateriaal. Hoe je hieraan kunt bijdragen? Kijk naar de mogelijkheden om te doneren in geld of in tijd. Deze column schrijf ik op mijn laatste vakantiedag aan de eettafel, terwijl de kinderen hun eigen collectie aan het kleien zijn. 

Mijn gedachten aan de eettafel

Over de collectie gesproken. Ik ben bijzonder trots op de onlineserie Maju Mundur, die door ons contentteam is geproduceerd en gerealiseerd. Waar we weinig tot geen fysieke ruimte hadden om delen van onze collectie te tonen, lieten we mensen met elkaar in gesprek gaan over objecten die een belangrijke rol spelen in de Molukse gemeenschap. Een nieuwe serie Maju Mundur wordt vanwege het succes binnenkort gelanceerd. Een s/o naar de makers Yoram Tomatala, Miguell Kaidel en Seraya Tuasuun. 

Voor mijn vakantie ontving ik een uitnodiging van minister-president Mark Rutte om samen met andere Molukse deelnemers in gesprek te gaan. Alhoewel het een persoonlijke uitnodiging betrof, kan ik deze onmogelijk loskoppelen van mijn functie als museumdirecteur. De insteek zal een open gesprek zijn waar minpres Rutte en staatssecretaris Van Ooijen (VWS) op zoek zijn naar gedachten over de opstelling van de Nederlandse overheid ten tijde van de overkomst van Molukkers naar Nederland in 1951. Daar heb ik tijdens mijn vakantie over nagedacht. 

Vanuit Museum Maluku hebben wij tijdens het herdenkingsjaar 70 jaar Molukkers in Nederland (2021) – in samenwerking met grote groepen uit de Molukse gemeenschap het gehele jaar aandacht besteed aan die complexe geschiedenis, aankomst en vooral de doorwerking van die historische gebeurtenissen. Met veel trots kijk ik daarom terug op de uitzending Beta Disini (Ik ben hier) van 21 maart 2021, die we samen met productiehuis Beyond Walls hebben ontwikkeld. Met 50.000 views op YouTube en talloze reacties maakten we duidelijk dat het Molukse verhaal ertoe doet, niet alleen voor de gemeenschap zelf – maar voor Nederland als geheel. De opbrengsten van onze projecten, samen met onze toekomstperspectieven zal ik naar die gesprekstafel meenemen. 


Henry
Timisela
Directeur


Nieuwe donatie features, doneren, Museum Maluku

Museum Maluku kan jouw donatie goed gebruiken. Doneer in geld of tijd.