Skip to main content

Filmvertoning en talkshow Nusa Ina – 7 april 2024

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP . GEPOST IN NIEUWS

Op zondag 7 april verwelkomen Museum Maluku en Museum Sophiahof je graag bij de screening van de documentaire Nusa Ina van regisseur Anne Jan Sijbrandij. De korte film speelt zich af rondom Loey Tamaëla – zoon van een prominente, inmiddels overleden Molukse KNIL-militair die in 1962 met zijn gezin naar Nederland kwam en nooit meer terugkeerde naar huis. Het belicht de persoonlijke impact van deze pijnlijke geschiedenis op Loey en vertelt een verhaal over ontworteling, strijd en verlangen naar het moedereiland, Nusa Ina.

Over de film Nusa Ina
Ruim zeventig jaar geleden kwamen de eerste grote groepen Molukkers naar Nederland, voornamelijk militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en hun families. Ze zouden tijdelijk in Nederland blijven en na 3 tot 6 maanden terugkeren naar de Molukken. Bij aankomst werden de militairen geconfronteerd met een kille ontvangst. Ze werden ontslagen uit het KNIL, wat insloeg als een bom. Een verwachte terugkeer naar de Molukken werd steeds onwaarschijnlijker en het tijdelijke verblijf werd langzaam definitief. Het strijden voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken bleef bij velen bestaan.

De zestiger Loey Tamaëla is zoon van een prominente, inmiddels overleden ex-KNIL-militair. In deze korte film vertelt hij wat deze pijnlijke geschiedenis met hem en zijn familie heeft gedaan. De strijd voor de vrije republiek is zíjn strijd geworden en loopt als een rode draad door bijna elk Moluks gezin in Nederland. De blik in zijn ogen als hij vertelt over zijn onmogelijke verlangen om terug te keren naar zijn geboortehuis, maakt de ontworteling invoelbaar. De amateurfilmbeelden uit het familiearchief zijn bijzonder en sfeervol, evenals de muziek in dit scherp getekende portret.

De talkshow
Na de vertoning van de documentaire gaan regisseur Anne Jan Sijbrandij, componist Timo Sijbrandij, hoofdpersonage Loey Tamaëla en zijn zoon Noah Tamaëla in gesprek onder leiding van host en moderator Zoë Nunumete. Het gesprek gaat dieper in op het maakproces en de inhoudelijke thema’s van de film, bijvoorbeeld over welke rol de strijd bij verschillende generaties Molukkers speelt. Na de talkshow is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Authentieke gerechten
Het gesprek kan voortgezet worden onder het genot van een authentieke Molukse maaltijd van Taste of Maluku. Gepassioneerde eigenaar Yannic Kuhn vertelt je graag meer over hoe hij de Molukse cultuur overdraagt via zijn eten. Bestel zijn heerlijke asam pedis, pindan kuning of ikan goreng (gebakken vis) met colo2. Kies voor rijst als bijgerecht of kom lekker papeda slurpen.

– Ikan goreng (halve vis) met colo2 geserveerd met rijst of papeda – €12,50
– Ikan goreng (hele vis) met colo2 geserveerd met rijst of papeda – €15,00
– Asam pedis geserveerd met rijst of papeda – 12,50
– Pindang kuning geserveerd met rijst of papeda – 12,50

Let op: De maaltijden van Taste of Maluku zijn niet inbegrepen in de toegangsprijs.

Tickets
Tickets kosten €15,- per stuk en bieden je naast toegang tot het event ook entree tot de tentoonstelling ONS LAND in Museum Sophiahof. Je bent vanaf 14.00 uur welkom om de tentoonstelling te bezoeken.

Het programma
Vanaf 14.00 uur:
Mogelijkheid om de tentoonstelling ONS LAND te bezoeken
15.45 uur: Inloop in de Sophiazaal
16.00 uur: Openingswoord
16.10 uur: Start documentaire Nusa Ina
16.45 uur: Talkshow met makers Anne Jan & Timo Sijbrandij en personages Loey & Noah Tamaëla
17.25 uur: Q&A met publiek
17:45 uur: Verkoop eten door Taste of Maluku
19:00 uur: Einde

Locatie: Museum Sophiahof
Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag

Meet the cast & crew

Anne Jan Sijbrandij

Anne Jan Sijbrandij is een in Amsterdam gevestigde filmmaker met een passie om kijkers mee te nemen op een reis door visuele verhalen. Hij heeft met succes de masteropleiding Documentary Directing afgerond aan de Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound in Brussel, waar hij ook verschillende korte documentaires heeft gemaakt. Anne Jan heeft altijd al een voorliefde gehad voor het vertellen van verhalen, waarbij film dient als middel om deze passie te tonen en verborgen verhalen tot leven te brengen.

Timo Sijbrandij

Timo Sijbrandij is student Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht en heeft altijd een grote passie voor muziek gehad. Hij heeft in verschillende bands gezeten en is al meer dan 10 jaar actief bezig met het produceren van zijn eigen muziek. Nusa Ina markeert zijn debuut als componist voor een film en is zijn eerste project in sound design.

Loey en Noah Tamaëla

Loey Tamaëla is de centrale figuur in de film Nusa Ina. Toen Indonesië in 1962 Nieuw-Guinea annexeerde, kwam hij als negenjarig kind met zijn gezin naar Nederland. Van jongs af aan heeft hij vanuit huis de strijd voor een vrije Republiek der Zuid Molukken intensief meegekregen. Loey en zijn zoon Noah sluiten samen aan bij de talkshow, waar zij meer vertellen over wat deze pijnlijke geschiedenis met hen gedaan heeft en welke rol de strijd nu voor hen speelt.

Yannic Kuhn

Yannic Kuhn, de grondlegger van Taste of Maluku, ontwikkelde op twintigjarige leeftijd een passie voor koken. Aanvankelijk richtte hij zich op de brede Aziatische keuken, om later specifiek te focussen op de Molukse keuken. Gedurende zijn hbo-studie ontstond het idee om zijn liefde voor koken te combineren met zijn Molukse achtergrond, en dit resulteerde in het oprichten van zijn eigen cateringbedrijf. Tijdens de eerste lockdown besloot hij zijn idee daadwerkelijk te realiseren.

Zoë Nunumete

Zoë Nunumete is een van de zeven Molukse jongeren die in 2023 samen met het Drents Museum de tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van Molukkers in Nederland maakte. Met een grote interesse in Molukse kunst en erfgoed is ze regelmatig te vinden als host of moderator bij culturele events. Naast haar betrokkenheid in de culturele sector, vervult Zoë haar dagelijkse rol als marketing- en communicatiespecialist.