Skip to main content

Zo comfortabel

GESCHREVEN DOOR Miguell Kaidel OP 29 juli 2022. GEPOST IN NIEUWS
Zo comfortabel, remake, SirOJ, Jiggy Djé, Wudstik, Elijaz, Sterre , JAEL, JONES, Sim Fane

Begin deze week plaatste acteur en muzikant Joenoes Polnaija een collage op social media. Een groepje foto’s van precies 25 Molukse jongeren in de bloei van hun leven. De foto’s waren genomen tijdens de clipshoot van het nummer ‘Zo Comfortabel’, gemaakt door een aantal toonaangevende Molukse artiesten. Zelf was ik ook aanwezig bij deze clipshoot. Met eigen ogen zag ik hoe Molukse jongeren het stokje over weten te nemen van de oudere generatie.

Na twaalf jaar een remake

‘Zo Comfortabel’ is een remake van de track ‘Comfortabel’ die in 2010 uitkwam. Het origineel is afkomstig van het eerste soloalbum ‘Goed Ontmoet’ van producer SirOJ (Joris Titawano). Doordat SirOJ een unieke samenwerking aanging met twee andere Molukse artiesten – Jiggy Djé (Vincent Patty) en Wudstik (Jermain van der Bogt) – groeide ‘Comfortabel’ uit tot een ware Molukse evergreen. 
 
Of SirOJ twaalf jaar geleden had verwacht dat er in 2022 een remake gemaakt zou worden van deze track betwijfel ik. Toch is dit wel gebeurd, want zo sta ik op een zomerse maandagochtend om de hoek van het Leidseplein in hartje Amsterdam. Alle horecagelegenheden zijn dicht, op één club na. Kleine groepjes Molukse jongeren vullen de straat en converseren uitbundig met elkaar, pal voor de ingang van die ene club.

De clipshoot

Eenmaal binnen blijkt dat de clipshoot van ‘Zo Comfortabel’ in volle gang is. De drie artiesten uit 2010 zijn aanwezig, evenals Elijaz (Eli Latumahina), Sterre (Sterre Tapilatu), JAEL (Giovanni Jano), JONES (Joenoes Polnaija) en producer Sim Fane (Sam Lawalata), die allen een bijdrage hebben geleverd aan de remake. De set wordt aangevuld met Molukse figuranten afkomstig uit heel het land. Onder hen bevinden zich ‘de 25’ van de collage van Joenoes. 

LEES VERDER ONDER DE FOTO’S
Zo comfortabel, remake, SirOJ, Jiggy Djé, Wudstik, Elijaz, Sterre , JAEL, JONES, Sim Fane

Photos by Raoul Laisina / @XAOUX

Zo comfortabel, remake, SirOJ, Jiggy Djé, Wudstik, Elijaz, Sterre , JAEL, JONES, Sim Fane

Photos by Raoul Laisina / @XAOUX

Zo comfortabel, remake, SirOJ, Jiggy Djé, Wudstik, Elijaz, Sterre , JAEL, JONES, Sim Fane

Photos by Raoul Laisina / @XAOUX

Photos by Raoul Laisina / @XAOUX

Wat mij opvalt is de wisselwerking tussen jong en oud. Jiggy Djé en Wudstik moeten duidelijk wennen aan de luidruchtige Molukse crowd, maar na een korte tijd ontdooien zij. Er wordt gelachen en er worden foto’s gemaakt. Er wordt kennis gedeeld en er wordt gewerkt. Wat de groep verbindt is naast hun Molukse roots vooral de positiviteit die zij uitstralen. 

“Zonder toen, geen nu. Zonder nu, geen toekomst”

Terug naar de collage van Joenoes. “Zonder toen, geen nu. Zonder nu, geen toekomst”, schrijft hij onder zijn post. Woorden die ook van betekenis zijn bij mijn werkzaamheden bij Museum Maluku, en in het bijzonder rondom het project met de vierde generatie. De verhalen van het verleden gebruiken om een vruchtbare bodem te creëren voor de toekomstige generatie. En met het ‘verleden’ bedoel ik niet alleen de periode ‘50/’51, maar zeker ook de verhalen van ver vóór, en ver ná die tijd.  
 
De clipshoot van ‘Zo Comfortabel’ was voor mij persoonlijk een mooi voorbeeld van hoe een samenwerking tussen Molukkers van verschillende achtergronden en leeftijden zou moeten zijn. Ik kan me voorstellen dat het maken van de track in de studio minstens zo inspirerend moet zijn geweest. Het nummer is inmiddels te vinden op alle streamingsdiensten, waaronder Spotify. De clip is hieronder te zien en op het kanaal van Noahs Ark op YouTube. 

En de collage met ‘de 25’? Dat zou uiteindelijk de artwork van ‘Zo Comfortabel’ worden. 

Redactie
Miguell Kaidel

Vodcast: Molukse jongeren in de 90s, Museum Maluku

VODCAST: MOLUKSE JONGEREN IN DE 90’S


Maju Mundur, Duo Interviews, Museum Maluku

Het concept achter Maju Mundur