Skip to main content

Tambah saja

GESCHREVEN DOOR Reïnda Hully OP . GEPOST IN NIEUWS

Na anderhalve maand bezig te zijn geweest met het schoonmaken van Moluks erfgoed, zijn wij ons bij Museum Maluku aan het voorbereiden om de volgende grote stap te maken in ons herwaarderingsproces. Het overgrote deel van de museale objecten heeft inmiddels een geregistreerde standplaats in het depot gekregen, waardoor alles goed teruggevonden kan worden en er een goed overzicht is van de waardevolle objecten die we daadwerkelijk in onze collectie hebben. Wat houdt de volgende stap die we als museum willen maken in en met welke werkzaamheden vervolgen wij ons proces om de collectie van Museum Maluku en het museale Molukse erfgoed nieuw leven in te blazen?

Wat zijn de volgende stappen?

De uitgepakte collectie bestaan voor een groot deel uit vergelijkbare objecten of doublures. Zo hebben wij ca. 50 hutkoffers en legerkisten, 17 bedframes uit de woonoordperiode en negen traditionele salawaku’s (schilden), maar ook één traporgel, één angklung (muziekinstrument) en één Russisch geweer. Desalniettemin, vertelt elk object een eigen verhaal en heeft elk object haar eigen route gevonden naar Museum Maluku. Deze objecten en bijbehorende verhalen moeten onderzocht worden om te kijken hoe zij een toevoeging kunnen zijn aan de visie en het narratief wat Museum Maluku wilt uitdragen. Aan ons de taak om te besluiten wat deze visie inhoudt en hoe de collectie daarop aangepast kan worden. Hebben wij 50 hutkoffers en 17 bedframes nodig om Molukse verhalen te vertellen? En in hoeverre heeft een Russisch geweer een link met Molukse verhalen? Aan de ene kant lijkt 50 of 17 wat veel, is de connectie Rusland-Maluku ver te zoeken en kan een deel van de objecten dus teruggegeven worden aan de schenkers, aan de andere kant ligt de kracht van het verhaal misschien juist in de hoeveelheid en brede diversiteit aan objecten. 

Reïnda Hully, conservator, Museum Maluku, metaafhof, depot, Rotterdam
Reïnda Hully, conservator, Museum Maluku, metaafhof, depot, Rotterdam
hutkoffer, legerkisten, Reïnda Hully, conservator, Museum Maluku, metaafhof, depot, Rotterdam
Reïnda Hully, conservator, Museum Maluku, metaafhof, depot, Rotterdam
Reïnda Hully, conservator, Museum Maluku, metaafhof, depot, Rotterdam
Reïnda Hully, conservator, Museum Maluku, metaafhof, depot, Rotterdam

Kortom, wij staan bij Museum Maluku voor een aantal lastige vraagstukken waarvan de antwoorden een belangrijke stap voor de toekomst van het museum vormen. Hoe zorgen wij ervoor dat de diversiteit aan Molukse narratieven uitgedragen en verteld worden in de visie van ons museum? Welke museale objecten en bijbehorende verhalen horen daarbij en welke kunnen teruggegeven worden aan de schenkers? Lijkt het je leuk om objecten te registreren en een helpende hand te zijn in het vervolgonderzoek? Meld je dan aan als vrijwilliger via collectie@museum-maluku.nl en denk mee over de toekomst en visie van Museum Maluku. 

Reïnda Hully 
Junior Conservator

volgende stappen, Reïnda Hully, conservator, Museum Maluku, metaafhof, depot, Rotterdam

Conservator Reïnda Hully schreef ook ‘Daglicht na jaren‘.


Archief, Archiefruimte, Caro Matulessya, Rotterdam, Museum Maluku, Archivaris

Op maandagen tussen de archiefcollectie

Data & Collections Archivist Caro Matulessya is op de maandagen vaak te vinden in onze archiefruimte in Rotterdam. Wat zij daar doet? Caro neemt je mee.


Cold turkey in het depot, museumcollectie, Museum Maluku

Cold turkey in het depot

Conservator Huib Akihary geeft je een update over de verschillende depots.