Skip to main content

Exposities

Stg. Moluks Historisch Museum heeft samen met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag Museum Sophiahof ingericht met o.a. tentoonstellingsruimten.

Museum Sophiahof verbeeldt het erfgoed van Nederlands-Indië en de migratiegeschiedenis en cultuur van de Indische en Molukse gemeenschappen: van de geschiedenis van de voormalige kolonie tot aan de betekenis van kolonisatie, oorlog en migratie in het Nederland van nu. Bijvoorbeeld in kunst, cultuur, wetenschap, politiek en in de discussies over dekolonisatie, migratie, ontheemding, veerkracht en identiteitsvorming. De actuele tentoonstelling is: ‘Vechten voor Vrijheid. De vele gezichten van verzet’. Hierin komen verschillende kanten van verzet in Nederlands-Indië en in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarna, vermoedelijk eind 2020, komt er een tentoonstelling die de bredere geschiedenis van de Indische en Molukse gemeenschappen vertelt.

Stg. Moluks Historisch Museum biedt op verschillende manieren ondersteuning bij het inrichten van tentoonstellingen in andere musea, wijkgebouwen, scholen e.d. Collega-musea kunnen objecten uit de MHM-collectie in bruikleen vragen. Wijkgebouwen, scholen, bibliotheken, etc. kunnen kant en klare fototentoonstellingen huren en daarbij ook divers educatief materiaal of meubels uit de woonoordtijd.

Openingstijden