Skip to main content

Maluku Shorts

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP . GEPOST IN Nieuws

Op donderdag 9 november 2023 verwelkomen Totaal Moluks en Museum Maluku je graag bij Maluku Shorts, een avond vol unieke korte filmvertoningen rechtstreeks vanuit Maluku. Laat je meenemen naar prachtige locaties als Piliana op Seram en het bruisende Ambon. Tijdens deze unieke avond vertonen we ook exclusief de film ‘Mimpi di ujung senja’: een film over een jonge man genaamd Pa’a uit Kisar nabij Oost-Timor. Na de films gaan we met Jamie Schaduw van Totaal Moluks in gesprek: Welke invloed hebben nieuwe media op cultuur- en taaloverdracht? 

Maluku Shorts in Museum Sophiahof, Museum Maluku

Voor Molukse diaspora in Nederland is cultuur- en taaloverdracht altijd een uitdaging geweest. Woon je bijvoorbeeld in een Molukse wijk, dan krijg je hier waarschijnlijk het meeste van mee. Groei je op in de stad, dan moet je het hebben van de momenten met je familie of als je naar een Molukse pesta gaat. Maar met de gigantische invloed van nieuwe media, vindt cultuur- en taaloverdracht ook plaats op je smartphone. Vooral als er steeds meer media te zien zijn uit Nederland én Maluku.

3 filmvertoningen

Bij Maluku Shorts gaan we kijken naar drie korte films, variërend van 15 tot 17 minuten, die gemaakt zijn door jonge winnaars van het AMGPM Short Film Festival in Ambon. De verhalen nemen ons mee naar Piliana op Seram, Ambon en Kisar nabij Oost-Timor.

1. Ninivala (winnaar categorie Best Film)
Ninivala is een heilige en mythische waterbron gelegen in het dorp Piliana, in het oosten van Seram. De korte film Ninivala vertelt over het belang van de balans bij het behoud van de lokale cultuur en wijsheid met de ontwikkeling van toeristische bestemmingen om de lokale economie te stimuleren.

2. Mimpi di ujung Senja (winnaar categorie Best Director)
Een film die gaat over een jonge man genaamd Pa’a afkomstig uit Kisar (nabij Oost-Timor). Hij heeft net de middelbare school afgerond, maar vanwege beperkte middelen heeft hij de voortzetting van zijn studie uitgesteld. Hij besluit voorlopig op Kisar te blijven om te helpen bij het hoeden van de schapen van zijn vader. Mimpi di ujung Senja is exclusief te zien tijdens Maluku Shorts. 

3. Sodara seng sedarah (winnaar categorie Best Actor)
Een film die vertelt over het leven van twee broers die voor school in Ambon wonen, ver van hun ouders in Welora op het eiland Dawera (Maluku Barat Daya). De oudste van de twee dealt met zorgen en problemen die hij liever voor zijn ouders verbergt. De Molukse levensfilosofie ‘Hidup orang basudara’ wordt tevens op een mooie manier meegegeven in deze korte film.

PROGRAMMA & TICKETS 

De avond wordt gehost door Museum Maluku in samenwerking met Totaal Moluks. We trappen de avond af met de 3 korte films. Vervolgens duiken we met Jamie Schaduw, de oprichter van Totaal Moluks, in de impact van nieuwe media op de overdracht van cultuur en taal.

Locatie: Museum Sophiahof, Den Haag 
Tijd: 19:30 – 21:30 uur 

Een ticket kost € 15,00. Tot donderdag 9 november 2023!

Museum Maluku Versterkt Internationale Samenwerking na Werkbezoek aan de Molukken, Presentatie van Museum Maluku tijdens seminar aan Pattimura Universiteit, Ambon.

Werkbezoek Molukken

Directeur Henry Timisela deelt enthousiast zijn ervaringen van zijn recente werkbezoek aan de Molukken, dat plaatsvond eind augustus 2023. 


Vacature Social Media & Community Manager, Museum Maluku

Vacature Social Media & Community Manager

Museum Maluku is op zoek naar een Social Media & Community manager voor 48 uur p/m. Kom jij ons team versterken?