Skip to main content

Foto’s

De collectie foto’s, negatieven en dia’s laat een grote verscheidenheid aan onderwerpen zien. Men treft foto’s aan van de Molukken in de koloniale tijd en van de militaire en politieke geschiedenis van Indonesië rond de Tweede Wereldoorlog en in de dekolonisatieperiode. Vervolgens van de komst van Molukkers naar Nederland in 1951 en de eerste opvang in woonoorden. Deze ‘woonoordfoto’s’ beslaan een groot deel van de collectie, maar ook de decennia daarna en het heden zijn vertegenwoordigd. Van de Molukken is een aantal series aanwezig uit de jaren ’80, ’90 en ’95 met als onderwerpen familieleven, dagelijks leven in stad en dorp, reizen en natuur. De gevolgen van de burgeroorlog van 1999 zijn eveneens te zien. Ook actuele opnames zowel van activiteiten in Nederland als op de Molukken zijn aanwezig. De collectie blijft groeien door bruiklenen, schenkingen en eigen reportages.


Aan het gebruik en publiceren van beeldmateriaal uit deze collectie zijn voorwaarden verbonden. Zie prijslijst.


Zoeken naar foto’s in de catalogus? Klik hier

FLASHBACK – Wie kent…?

De populaire rubriek ‘Flashback’ uit het tijdschrift Marinjo is nu ook op deze website te vinden. In deze rubriek vindt u foto’s van vroeger uit ons archief. Foto’s die geschonken zijn of in bruikleen gegeven maar waarvan weinig gegevens bekend zijn. Uw hulp wordt gevraagd om mee te kijken: kent u de namen van de personen op de foto? Of weet u wellicht waar en wanneer de foto gemaakt is? Deze informatie wordt opgenomen en bewaard ons registratieprogramma en kan weer van belang zijn voor andere belangstellenden die op zoek zijn naar foto’s van hun familie of woonoord.

U kunt reageren door een berichtje te sturen naar Nanneke Wigard, nwigard@museum-maluku.nl.

Wie weet welke tangsi (legerplaats) dit is? De foto is afkomstig uit de collectie van H. Tuwanakotta (vermeld svp: foto FF12778)

Appingedam: wie zijn deze voetballers (de Pelikanen)? (vermeld svp: foto FF12337)

Appingedam: wie zijn deze voetballers met trainer Bert Lulofs (de Pelikanen)? (vermeld: foto FF12339)

Appingedam: wie zijn deze voetballers? (vermeld: foto FF12340)

Jonge bewoners van Lunetten, eind jaren ’50. Wie kent hun naam?

 

d1273_b

d1300_b

d1339_b

Bovenstaande afbeeldingen zijn afkomstig uit een schenking van kleurendia’s uit de jaren 1956-1957. De dia’s zijn genomen in verschillende woonoorden. We zijn op zoek naar gegevens: welk woonoord is het? Wie zijn de mensen op de foto?

Een foto van een belijdenis in Ederveen met rechtsachter tante Diek Nendissa-Tapilaha. Wie zijn de anderen?

KNIL-militairen in een tangsi, alweer meer dan 60 jaar geleden… Deze foto is afkomstig uit het album van tante Diek Nendissa-Tapilaha. Tweede van rechts is haar man, soldaat eerste klas A. Nendissa. Links: P. Lumamuly. Kent u de anderen?

Het museum ontving via dhr. I.M. van Loo een aantal foto’s uit de privécollectie van mevr. Beekwilder-Berkhof. Op de foto hierboven zien we haar als jonge juf bij de kleuters in woonoord Lunetten. De foto is gemaakt in 1959. Wie kent de namen van de kinderen die inmiddels rond de 55 jaar zullen zijn?

Tot nu toe zijn de volgende gegevens bekend uit reacties op deze foto: met de klok mee vanaf linksonder: Riet Lisapaly, Jan Latuhihin, nog onbekend, nog onbekend, juf, Betty Jeremias.