Groetjes uit Den Haag: het verhaal achter Leffers
GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 26 november . GEPOST IN NIEUWS
In oktober openden Noëlle-Joy Workala en haar man hun tweede zuurdesembakkerij in Den Haag. Wat ooit begon met een spontaan broodmoment in Kopenhagen en een kleinschalig handeltje in een kinderdagverblijf, groeide uit tot Leffers. Met hun ambachtelijke broden veroveren ze inmiddels Delft én Den Haag. Bovendien is Noëlle-Joy misschien wel de enige Molukse zuurdesembakker in Nederland. Dat we dit bijzondere ondernemersstel bij ons om de hoek hebben, kon natuurlijk niet onopgemerkt blijven.
Een brood in Kopenhagen
De start van Leffers is te herleiden naar één brood. Tijdens een citytrip in Kopenhagen stonden Noëlle-Joy en haar man in een lange rij voor een bakkerij. “We hadden honger en mijn man zei: ‘Ik ga hier niet op wachten.’ Maar ik moest het uitproberen.’” Het bleek het wachten waard. “Dat brood had een harde korst, was zacht en sticky van binnen, met een klein zuurtje. Het smaakte totaal anders dan wat we in Nederland kenden. Dat moment inspireerde ons om zelf brood te gaan maken.” Thuis begonnen ze te experimenteren. Noëlle-Joy maakte ’s avonds het deeg, waarna haar man het later op de avond verder afmaakte als hij thuiskwam van zijn horecabaan in Delft, om vervolgens om vier uur ’s nachts op te staan om het te bakken zodat zij het vroeg kon meenemen naar haar werk.
Van kinderdagverblijf naar volwaardige bakkerij
De eerste vaste klanten kwamen onverwachts van haar werk bij een kinderdagverblijf in Den Haag. “De ouders kregen brood van mij, in het begin gratis. Daarna vroegen ze: ‘Kunnen we elke week een brood bij je bestellen?’” Al snel wilden ook restaurants in Delft het brood op hun kaart. De bakkerij verhuisde van de keuken thuis naar een klein plekje achter een lunchroom. “In het begin maakten we 40 tot 60 broden per dag. Toen kwam de lockdown en moesten we iets verzinnen.” Een simpel bord buiten en een oproep op Instagram waren genoeg. De buurt ontdekte Leffers en kwam dagelijks langs.
Een Moluks tintje
De formule van Leffers is helder: “Wij maken zuurdesembrood dat natuurlijk fermenteert zonder gist, met een hoog vochtpercentage en een licht zuurtje. Crunchy van buiten en zacht van binnen.” Daarnaast verkoopt de bakkerij Scandinavische kaneelbroodjes, cakes en koeken. Maar een deel van het assortiment verwijst naar Noëlle-Joys achtergrond. “Mijn vader komt van het eiland Serua. We gebruiken de kruidnagel van daar in onze hot crossed buns met Pasen. En ik had ooit een bun gemaakt met onder andere kaneel, nootmuskaat, piment en kruidnagel. Die noemde mijn vader een Molukse bolus. Ik heb ’m ook een hele tijd onder die naam verkocht. Dat zorgde voor leuke gesprekken met klanten, die vaak geen idee hadden waar deze bekende specerijen eigenlijk vandaan kwamen.”
Familie als ruggengraat
De opening van de tweede winkel liet zien hoe belangrijk familie voor haar is. “Mijn familie is het allerbelangrijkste. Ik kom uit een gezin van zeven kinderen. Toen ik in oktober de zaak moest openen en geen tegoed bij de kinderopvang meer had, heb ik gewoon in de familie-app gezegd: ‘Ik heb hulp nodig.’” Dat werkte meteen. “Iedereen sprong in. We maakten een schema. Mijn broers, zussen, tantes, ooms – iedereen hielp waar het nodig was. Dat nemen we echt niet voor lief.”
Die warme sfeer wil Noëlle-Joy ook in haar winkels terugzien. “Het moet gewoon een feestje zijn om hier binnen te komen, met een warm welkom en goed brood. Dat is waar we voor staan.”
Net als toen in Kopenhagen, staan er inmiddels lange rijen voor het heerlijke brood van Leffers. Benieuwd geworden? Je vindt Leffers aan de Herengracht 16 in Den Haag of de Delfgauwseweg 67 in Delft.
In de handen van de gemeenschap
Directeur Henry Timisela deelt een persoonlijke terug- en vooruitblik op jaren van groei, samenwerking en voorbereiding op het bijzondere herdenkingsjaar 2026.
Kerstgroetjes uit het verleden
Onze stagiair Moesha speurt maandelijks het archief af. In deze feestelijke maanden kwam ze iets bijzonders tegen: kerstgroetjes uit het verleden.
