Skip to main content

Cooperation

PARTNERSHIPS WITH OTHER MUSEUMS

The stg Moluccan Historical Museum collaborates with other museums to present the Moluccan history and culture. This cooperation includes, inter alia, from support for research prior to exhibitions, from loaning objects and other materials. In 2013 this resulted in the exhibition Barak 1b in Vught. Informatie about the exhibitions is only available in Dutch.

Mahina – Een ode aan de vrouw

Mahina – Een ode aan de vrouw, is een reizende fototentoonstelling waarin de positie van vier generaties Molukse vrouwen wordt verbeeld in foto’s, korte documentaires, persoonlijke verhalen en publieksactiviteiten. De veerkracht van de Molukse gemeenschap is grotendeels te danken aan deze vrouwen: echtgenotes, dochters en kleindochters van de Molukse militairen die in 1951 naar Nederland kwamen. Vaak blijven hun verhalen onderbelicht daar waar het vaak over de bejegening van de KNIL-militairen gaat. De foto’s zijn uniek: Molukse vrouwen zijn gefotografeerd zonder make-up en sieraden en strapless in beeld gebracht. Naast de artistieke waarde leveren de verhalen over hun culturele identiteit ook een bijdrage aan het immateriële culturele erfgoed. De exposities worden bovendien aangevuld met een publieksprogramma met lezingen en debatten over thema’s als: “In hoeverre staat culturele identiteit emancipatie in de weg?” of “Welk belang hebben ‘traditionele’ culturele waarden en uitingen nog in Nederland?”. Ook worden er masterclasses fotografie georganiseerd met de fotografen van het project.

“Mijn opa en oma hebben met hun komst naar Nederland zoveel ongevraagd in moeten leveren. Vergeten doe ik niet, verder gaan wel.” – Tessa Pormes (Foto: Lesli Taihuttu, Teru/Mahina)

Nieuwsbrief juni 2018 (aankondiging):
Mahina in VOX-POP

Nieuwsbrief juli 2018 (terugblik):

Mahina in VOX-POP

Nieuwsbrief juli 2018:

Mahina in Vught

Samenwerking met andere musea

Stg Moluks Historisch Museum werkt samen met andere musea om het Molukse verhaal ten toon te stellen. Deze samenwerking bestaat o.a. uit ondersteuning bij onderzoek dat voorafgaat aan exposities en uit het in bruikleen geven van objecten en andere materialen.

BARAK 1B

In barak 1B, de laatste stenen barak van het voormalige SS-concentratiekamp Vught, is een expositie ingericht. Hierin wordt de geschiedenis belicht van de bewoners van  het kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna onder wie de Molukkers. Barak 1B is een samenwerkingsverband van het Nationaal Monument Kamp Vught, het Vughts Museum en het Moluks Museum.

Lees verder