Skip to main content

Deel jouw verhaal in onze nieuwe vodcast Unboxing!

GESCHREVEN DOOR REDACTIE OP 5 maart . GEPOST IN NIEUWS

Museum Maluku is op zoek naar jouw verhaal! Voor onze nieuwe vodcast Unboxing reizen we het hele land door op zoek naar Molukse verhalen, herinneringen en anekdotes. Staat de zolder van jouw familie vol dozen met objecten die betrekking tot papeda, PVC-dwarsfluiten, bruidsschatten, de piring natzar, bomberjacks of ander Moluks erfgoed en kunnen jullie ons hier alles over vertellen? Laat het ons weten! 

Over Unboxing 
Binnenkort gaan we van start met de opnames voor onze nieuwe vodcast Unboxing. In deze serie maken we 5 afleveringen met als onderwerp divers immaterieel Moluks erfgoed. Verschillende Molukse generaties zullen samen een doos uitpakken met daarin een bijzonder object. Tijdens het uitpakken, oftewel the unboxing, worden er verhalen verteld die we op beeld en in audio vangen. De serie schijnt een licht op de minder bekende verhalen van Molukse gemeenschappen in Nederland. 

Wat is immaterieel erfgoed? 
Immaterieel erfgoed zijn uitingen die gemeenschappen koesteren als onderdeel van hun identiteit en geschiedenis. Dit immateriële erfgoed verandert voortdurend met de samenleving en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het slurpen van papeda is bijvoorbeeld als officieel immaterieel erfgoed bestempeld door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. 

In de afleveringen zullen vijf voorbeelden van immaterieel Moluks erfgoed aan bod komen: 

 1. Het slurpen van papeda (eetgewoonten)
 2. De tradities rondom de bruidsschat (het huwelijk)
 3. Spelen op dwarsfluiten van PVC (de muziek) 
 4. Bomberjacks dragen (uiting van identiteit) 
 5. De symboliek van de piring natzar (traditie en geloof) 

    Meld je aan! 
    Schiet er bij jou een bijzonder verhaal te binnen dat bij een van de vijf onderwerpen hierboven past? Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@museum-maluku.nl o.v.v. ‘Unboxing’ en wie weet pakken we jouw verhaal binnenkort uit in onze nieuwe vodcast. 

    Geef in je mail aan:

    • Je naam en telefoonnummer
    • Het onderwerp waar je verhaal of herinnering over gaat (papeda, bruidsschat, dwarsfluit, bomberjacks of de piring natzar)
    • Het verhaal dat je met ons wil delen
    • Wat jij wil doorgeven aan de volgende generatie Molukkers in Nederland 

    De deadline voor het inzenden is zondag 7 april 2024.

    Unboxing wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds ‘Houd je erfgoed levend!’ Het doel van de vodcast is om immaterieel Moluks erfgoed zichtbaar te maken, te begrijpen, door te geven én te versterken.

    Ons Land, bamboefluit

    Nu te zien: ONS LAND

    Een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost en hoe die nog altijd doorwerkt.


    column-av-pied-museum-maluku-digitalisering

    Moluks erfgoed in beeld en geluid

    Vrijwilligers collectiebeheer Yanise Zijlstra en Manouk Kipuw aan het woord over de bijzondere audiovisuele collecties van Museum Maluku.