Sergio Risamasu (Opheusden, 1978)
Inama Sou Telu, 2018
materiaal: tulpenhout en MDF
70 x 70 x 140cm
(collectie kunstenaar)
Inama Sou Telu
Ik vind het belangrijk om de Molukse kunst en cultuur te behouden en uit te dragen voor de komende generaties. Belangrijk onderdeel van onze Molukse cultuur is de Adat. Adat betekent letterlijk “gewoonte” of “traditie” en het omvat de leefwijze, omgangsnormen en traditionele gebruiken. Voor Molukkers ligt in de adat de kern van het bestaan verankerd. Het houtsnijwerk Inama Sou Telu symboliseert de balans in het leven vanuit de Alfoerse leefwijze of adat.
Sou Telu, oftewel 3 de leefwijzen, omschrijft:
- de relatie tussen de Schepper en de mens; Eer de Schepper ‘Upu Lanité’
- de relatie tussen de mensen onderling;
- de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke leefomgeving.
Sou Telu wordt weergegeven door de 3 zonnen- of oiale motieven.
Het grote zonnemotief in het midden staat voor de navelstreng pusat. De bron waar de relatie tussen de Schepper en de mens is ontstaan. De manukau of fregatvogels symboliseren de eerste mensen die vanuit Nunusaku op het moedereiland Seram de andere eilanden zijn gaan bevolken.
De fregatvogels die naar de bron vliegen staan symbool voor de mensen die op zoek zijn naar hun roots en zich inzetten voor het behoud van onze cultuur in welke vorm dan ook (awereness).
De leamatai (zon, mannelijk ama) en de hurano (maan, vrouwelijk ina) symboliseren de balans in het leven. Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De kruidnagelen symboliseren niet alleen de natuurlijke rijkdom van Maluku maar herinnert ons ook aan de koloniale periode van de specerij eilanden. De kain oftewel wikkeldoek is van mijn oma. Het is een ode aan de vrouw die vaak de onzichtbare kracht en verbindende factor vormt binnen het gezin.
Het kunstwerk ontleend zijn vorm aan de salawaku of het Molukse schild.
Saka Mese Sou Upu Yama (Waak krachtig over hetgeen wat door onze voorouders is voorgelegd)

Sergio Risamasu
Werkzaam als fotograaf / videograaf bij een reclamebureau in het vastgoed.
Zoon van Wijnand Risamasu en Johanna Risamasu-Pattipeilohy.
Mijn grootouders Risamasu - Salawane zijn in 1951 met de Skaubryn aangekomen en mijn grootouders Pattipeilohy - Parinussa met de New Australia.